Je kind laten wennen aan een oppas

Hoe doen we dat?

Om een oud – maar waar – opvoedingscliché te citeren: er zijn heel wat helpende handen nodig om een kind op te voeden. En als je iemand nodig hebt om op je kind te passen terwijl je werkt of gewoon iemand nodig hebt om overdag te helpen, dan zou je wellicht een oppas willen inschakelen. Hoewel sommigen misschien een vertrouwde vriend of familielid kiezen, moet je misschien iemand inhuren die 24/7 voor je klaarstaat. Als jouw kind niet bekend is met de persoon die hem of haar gaat verzorgen, dan zal het u een hoop tijd en stress besparen als je weet hoe je een kind aan de oppas kunt laten wennen.

Als je eenmaal de grote beslissing hebt genomen om een oppas in te huren, zou je uiteindelijke doel moeten zijn om je kind en de oppas een hechte band te laten krijgen. ”ongeacht de leeftijd van het kind, het doel is om uw kind te helpen een band op te bouwen met zijn nieuwe verzorger”, vertelt Dr. Cindy Hovington, een neurowetenschapper, aan Romper. ”Dit is een belangrijke stap, want hoe sterker de band met hun nieuwe oppas, hoe gemakkelijker je oppas in staat zal zijn om je kind te kalmeren en het een veilig gevoel te geven in momenten van nood.” Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat wanneer jouw kind zich op zijn gemak voelt bij de oppas, dit rechtstreeks van invloed is op hun eigen emotionele en – sociale vaardigheden.

Naast de zorg voor jouw kind, kan een oppas integraal onderdeel worden van jullie gezin en liefde en ondersteuning bieden aan iedereen in jouw huishouden. Maar je moet je kind eerst aan de oppas laten wennen. Hier volgen tips per leeftijdscategorie om dit te bereiken.

Een baby laten wennen aan een nieuwe oppas?

Het wennen aan een nieuwe oppas zal enige tijd duren, en dat is normaal. houd rekening met die aanpassingsperiode – en eventuele hobbels die daarmee gepaard gaan – is de sleutel. ”ongeacht de leeftijd van jouw kindje, hoeft het niet per se snel op te warmen voor de nieuwe oppas”, zegt Hovington. ” Als je kind aarzelt, is dat prima. In feite is het vermijden van een nieuw persoon een gezonde sociale vaardigheid bij jonge kinderen die ‘de overgangsperiode’ wordt genoemd. Baby’s ontwikkelen meestal ‘vreemder gevaar’ rond de leeftijd van 6 maanden, ontdekten onderzoekers en die behoedzaamheid kan tijdens hun eerste levensjaar toenemen. Dat betekent echter niet dat u ze niet kunt helpen zich aan te passen aan een nieuwe oppas. Het kan zijn dat je gewoon wat meer tijd nodig hebt terwijl de oppas ernaar streeft een vertrouwd persoon in het leven van je baby te worden.

Houd deze dingen in uw achterhoofd wanneer u begint met het helpen van jouw baby om aan zijn nieuwe oppas te wennen:

Neem de tijd

Je wilt jouw baby voldoende tijd geven om te wennen aan de nieuwe oppas. Het is ideaal om te beginnen met een kort bezoekje bij jullie thuis (Dit bieden wij namelijk ook aan) , zodat jouw baby begrijpt dat deze persoon veilig is om bij te zijn. Wij raden daarom ook aan dat de ouders/verzorgers er dan ook bij zijn. Als jij je op je gemak voelt bij de oppas, laat je daarmee jouw baby zien dat hij zich ook veilig kan voelen.

Volg hun voorbeeld

Als je kind zijn armen uitstrekt en door de oppas wil worden vastgehouden, laat hem dat doen. Maar – in ieder geval in het begin – dwing je baby niet om vastgehouden te worden door de oppas als je merkt dat je baby dit niet wil.

Hoe lang duurt het voordat een baby gewend is aan een nieuwe oppas?

Er is geen specifieke leeftijd of fase waarin je kind in de armen van de oppas springt zodra ze binnenkomt, maar het kan natuurlijk sneller gaan dan je verwacht. Zorg ervoor dat je je kind, de oppas en jezelf veel tijd gunt terwijl iedereen zich aanpast een een nieuwe routine. ”Hoe lang het duurt voordat een kind zich op zijn gemak voelt bij een oppas, hangt af van het kind”, legt Christina Runnels, een gediplomeerde hulpverlener, uit aan Romper. ”Introverte kinderen, zullen meer tijd nodig hebben, terwijl kinderen die extravert zijn sneller zullen wennen”. Meestal zou het echter binnen ongeveer een maand een goede indicatie moeten hebben van hoe het kind zich voelt in de buurt van de nieuwe oppas.

Hoe u uw peuter aan een nieuwe oppas kunt voorstellen

Zoals de ouder van elke peuter heel goed weet, gaat in de peuterperiode alles anders dan toen het nog een baby was. Hetzelfde geldt voor het introduceren van een peuter bij een nieuwe verzorger, het zal een iets ander proces zijn dan het zou zijn als ze kleiner waren. Een langzame, stapsgewijze introductie is echter nog steeds ideaal. ”Je moet de oppas van te voren voorstellen”, Raad Laura aan, oprichter van Nanny Care Twente. ”Zodat het geen onbekend gezicht is dat op de eerste oppasdag verschijnt.” Hier zijn nog een paar tips om je peuter te laten wennen aan een nieuwe oppas:

Begin langzaam en maak het leuk

Begin met het voorstellen van de oppas aan je peuter op een paar speeldata. Na een paar keer samen spelen, is je oppas iemand die je kind gewend is om te zien.

Grenzen stellen, voor jezelf en voor de oppas

”Als je een ouder bent die vanuit huis werkt, moet je de drang weerstaan om je kantoor uit te rennen telkens wanneer het kind een driftbui heeft, om welke reden dan ook huilt of om je roept”, legt Bickmeyer uit. ”Als het kind leert dat je plotseling verschijnt bij het minste teken van ontevredenheid, Creëer je een kind dat redenen zal vinden om ontevreden te zijn, zodat je verschijnt.” Bovendien ondermijnt het de autoriteit van de oppas en kan het de potentiële relatie die je probeert aan te gaan, schaden.

Moedig uitstapjes aan

Dit betekent ook de oppas de vrijheid geven om samen te ontdekken en plezier te hebben- en niet de hele dag binnen opgesloten te zitten, wat hen allebei ellendig zou kunnen maken. ”Laat de oppas het kind mee naar buiten nemen voor wandelingen, naar het park, naar muziekles, enz. ”Als jouw kind het moeilijk heeft om zich aan te passen aan zijn nieuwe normale leven met een oppas, kan het hebben van iets leuks om naar uit te kijken op de dag dat ze alleen met de oppas te maken hebben, hen in staat stellen zich te concentreren op plezier- en niet het feit dat je niet thuis bent of niet beschikbaar bent.

Hoe lang duurt het voordat een peuter zich aanpast aan een nieuwe oppas?

Al deze inspanningen kunnen helpen om de eerste paar dagen en weken wat soepeler te laten verlopen, maar de aanpassing aan een nieuwe verzorger is nog steeds een grote verandering in het leven van je kind en zal zeker enige tijd in beslag nemen. Het kan op dit moment nog lang duren, maar vertrouw erop dat elk met tranen en gevuld afscheid zal verdwijnen. ”De volledige overgang van je kind om vertrouwd te raken met zijn oppas kan een paar dagen tot een paar maand duren”, zegt Hovington.

Hoe een groter kind kennis te laten maken met een nieuwe oppas?

Een ouder kind voorstellen aan de oppas is een heel ander scenario dan bij baby’s of peuters. Toch wil je iedereen kennis laten maken in een comfortabele omgeving – je huis of een favoriete plek, zoals het park, restaurant of dierentuin bijvoorbeeld. Maar ook bij je thuis kan het fijn zijn, daar hebben wij zelf erg goede ervaring mee. Kinderen zullen naar hun ouders kijken om nieuwe situaties te interpreteren, dus ouders moeten ervoor zorgen dat ze zich op hun gemak voelen in hun interacties met de oppas voordat je haar aan het kind voorstelt. Hier zijn een paar manieren waarop u een groot kind kunt laten wennen aan een oppas:

Door het kind de ruimte te geven om naar hun ouder te kijken met deze nieuwe oppas, leer je dat de oppas een veilig persoon is om te benaderen. Hoewel je niks hoeft te forceren, zul je op een een of andere manier laten zien dat de nieuwe oppas een soort van rol krijgt in het gezin. Als de oppas je kind bijvoorbeeld een kleurpotlood aanbiedt om mee te kleuren en je kind wilt niet kleuren, kun je het potlood aannemen en met de oppas kleuren. En binnen de kortste keren krijg je dan wie mag kleuren met het blauwe potlood.

Het hebben van een oppas is iets waar een kind van moet genieten.

Bronnen:
Dr. Cindy Covington, Ph. D Oprichter van Curious Neuron, Christiana Runnels, Candida Vajana (voormalige oppas met 30 jaar ervaring), Kristy Bickmeyer (oprichter van een nanny agency in Amerika)

Nanny Care Twente gebruikt cookies voor het gebruiksgemak van de website. Door verder te gaan op de website gaat U hiermee akkoord.

Privacy beleid